Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ;


ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ;

Προσωπικά πιστεύω ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι προσοδοφόρος και δημιουργικός.
Παρόλο που δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτόν, γνωρίζω ως ερασιτέχνης κάποια ζωτικά στοιχεία και με βάση αυτά διαμορφώνω την άποψη μου και τη καταθέτω στη κρίση σας.

Η μελισσοκομία λοιπόν είναι προσοδοφόρος κλάδος όπως οποιαδήποτε επιχείρηση αφορά τη φύση και τα προϊόντα της: γεωργία, κτηνοτροφία- υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αλλιώς δεν είναι ούτε προσοδοφόρος ούτε δημιουργικός αντιθέτως είναι η απόλυτη καταστροφή.

Όταν επιχειρείς χωρίς να ξέρεις τι κάνεις και πως, σε οποιοδήποτε τομέα βεβαίως τα ίδια θα πάθεις, αλλά στη κτηνοτροφία και τη γεωργία θα σου κακοφανεί παραπάνω, επειδή παίζεις με ζωές και μάλιστα πολλές, φυτών ή ζώων.

Το ξέρω από πρώτο χέρι γιατί στην οικογένεια μου πάντα διατηρούσαμε λίγα ζώα και παράλληλα καλλιεργούσαμε ότι χρειαζόμαστε δηλαδή τα πάντα.

Οι αντιξοότητες είναι ατελείωτες εκπληκτικές και ανεξάντλητες, ασύγκριτα περισσότερες σε σχέση με άλλους τομείς.Μιλάμε για ζωές βλέπετε, οπότε το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ευρύ και βαθύ ταυτόχρονα.Αφήστε που δεν το κατέχουμε ολόκληρο.
Όπως για να ζήσει κανείς δεν χρειάζεται να ξέρει τα πάντα για τη ζωή έτσι και στη μελισσοκομία αρκεί να ξέρει τα βασικά για να πορευτεί με σχετική ασφάλεια.

Θα νόμιζε κανείς πως κάποια σκοτεινή δύναμη κατατρέχει αυτόν που πάει να δημιουργήσει οτιδήποτε κι αν είναι αυτό.Αυτό αποτελεί και μια πρόκληση για όποιον ασχοληθεί με ζήλο με τη μελισσοκομία αλλά κι ευρύτερα όπως είπαμε.

Η μελισσοκομία όπως και όλα όσα προαναφέραμε όταν είναι εύκολα δεν είναι προσοδοφόρα κι όταν είναι προσοδοφόρα δεν είναι εύκολα.
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η επιμέλεια-η φροντίδα, διαρκής έγκαιρη και εύστοχη. 

Σαν επάγγελμα μέχρι να ξέρεις καλά τι κάνεις  έχει μια εξαιρετικά ευαίσθητη ισορροπία.

Τι είδους ευκολία θα μπορούσε να περιμένει κάποιος για το μελισσοκόμο;
Να είναι όλα ελεγχόμενα:

  •  να είναι προβλέψιμα, με σειρά, να επαναλαμβάνονται, 
  • να είναι βατά, να μη χωράει λάθος δικό του αλλά κι αν γίνει να μην έχει σοβαρές επιπτώσεις, 
  • να μη χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, αν χρειαστεί βοήθεια να είναι εύκολο να του παρασχεθεί, 
  • να μη χρειάζεται πρόβλεψη... για το απρόβλεπτο.

Δυστυχώς όλα αυτά επιτυγχάνονται μεν είναι ο αγώνας του μελισσοκόμου δε.
Δεν προϋπάρχουν δημιουργούνται όμως, με κόπο και γνώση.

Για να γίνει ελεγχόμενη αυτή η πρακτική πρέπει να μάθει κανείς καλά την επιστήμη, να διαβάσει να ρωτήσει, να δοκιμάσει, ή όπως λέμε να σπουδάσει, μόνος του ή σε σχολή και παράλληλα να την εφαρμόσει και ότι λάθη κάνει να τα διορθώσει, όλα αυτά αρχικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον ώστε να μην έχει σοβαρές συνέπειες.

Για τούτο οι παλιότεροι συμβουλεύουν και συμφωνώ:
"θέλεις να γίνεις μελισσοκόμος; πάρε πρώτα 4-5 μελίσσια διατήρησε τα ένα δυο χρόνια και μετά θα ξέρεις αν μπορείς κι αν όντως θέλεις".

Σε αυτή την άσκηση της πρακτικής -το πρώτο στάδιο θα έλεγα- τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας: επιμονής, υπομονής και φιλομάθειας, ίσως και αντοχής στο φόβο του τσιμπήματος.
Η εργασία σε αυτό το στάδιο είναι λίγη αλλά απαιτητική: όταν και όσο πρέπει.

Αν περάσει κανείς αυτό το στάδιο ενός κύκλου ζωής του μελισσιού ένα χρόνο δηλαδή τότε ξέρει τα βασικά:

  • το τρόπο που ζει η μέλισσα και τις ανάγκες της: τροφή νερό υγιεινή και τα συναφή:τις ανθοφορίες της περιοχής του, τα βοηθήματα για τις ανάγκες της μέλισσας, το πως παρέχεται το νερό, το χειμωνιάτικο συμπλήρωμα διατροφής, την αποστείρωση, το καθαρισμό του μελισσόκηπου, τη τοποθεσία εγκατάστασης κυψέλης, τα εργαλεία τη χρήση τους και τη συντήρηση τους.
  • τους προμηθευτές εργαλείων και πρώτων υλών τις τιμές τις ποιότητες.
  • ποια εποχή χρειάζεται τι και πως θα το προβλέψει για την επόμενη χρονιά.
  • ποιες είναι οι πολύ σπουδαίες επιλογές για να πάνε όλα καλά κι όχι απολύτως κακά
  • ποιες είναι οι συνθήκες που είναι απρόβλεπτες και πως να μάθει τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί και να το προλάβει όσο είναι εφικτό.
  • ποια είναι τα οφέλη από αυτή την ενασχόληση τα οποία θα του καλύψουν έξοδα κόπο και ότι άλλο χρειαστεί -ψυχική οδύνη θα έλεγα αστειευόμενος-

Εφόσον έχει περάσει κανείς αυτό ''το κάβο Μαλιά'' το δύσκολο σημείο δηλαδή, έχει τη γνώση πια εφόσον δούλεψε με μεράκι συνέπεια και εργατικότητα-να ξέρει αν θέλει και αν μπορεί να επεκτείνει τη δραστηριότητα του αυτή ή όχι.
Το 95% των νέων μελισσοκόμων που έχει φτάσει εδώ γίνεται μελισσοκόμος ερασιτέχνης ή επαγγελματίας.Το αν θα γίνει κανείς ερασιτέχνης ή επαγγελματίας έχει να κάνει με δύο βασικά πράγματα:
  • θέλεις; σου αρέσει, το βρίσκεις αρκετά προσοδοφόρο όχι μόνο από χρηματική άποψη, το βρίσκεις ταιριαστό στο τρόπο ζωής που επιθυμείς;
  • μπορείς; σου επιτρέπουν οι συνθήκες, έχεις άλλη εργασία που αγαπάς εξίσου ή παραπάνω; έχεις το ψυχικό και σωματικό σθένος; έχεις την έφεση για πολυσυλλεκτική εργασία που δεν έχει ξεκάθαρη ρουτίνα και στην οποία ανακαλύπτεις συνέχεια πως δεν αρκούν όσα ξέρεις και πρέπει να ξαναδιαβάσεις, να ρωτήσεις, να παρατηρήσεις, να σκεφτείς να λύσεις το μυστήριο κάθε φορά, επιπλέον έχεις το κεφάλαιο και τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνεις σωστές δουλειές ή μπορείς να τα βρεις;

Αφού επιλέξεις να γίνεις επαγγελματίας θα περάσεις το σταυροδρόμι όπου επιλέγεις αν θα γίνεις σταθερού μελισσοκομείου με πολλά μελίσσια ή νομαδικής μελισσοκομίας ψάχνοντας τις ανθοφορίες με το φορτηγό σου άντε κι ένα συρόμενο κι όσα χωράνε αυτά -200 μελίσσια;-
Μήπως πάλι να έχεις σχετικά λίγα αλλά μόνιμα μελίσσια με παραγωγή βασιλισσών και βασιλικού πολτού; Μήπως μια ιδιαίτερη μίξη όλων ή κάποιων από τα παραπάνω;

Ο δεύτερος  και πιο δύσκολος κάβος για τον ερασιτέχνη ή επαγγελματία μελισσοκόμο είναι είτε να μάθεις να πολλαπλασιάζεις μόνος τα μελίσσια σου είτε να αποδεχτείς ότι δεν τα καταφέρνεις και να αγοράζεις βασίλισσες ή σμήνη αναλόγως.

Εδώ πια νομίζεις πως ξέρεις και μπορείς τα πάντα στη μελισσοκομία, αφού τα έχεις περίπου τρία με τέσσερα χρόνια έχεις διαβάσει έχεις ρωτήσει έχεις ψάξει και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως θα πρέπει σιγά σιγά να αντικαταστήσεις τις παλιές πρώτες βασίλισσες παρόλο που η βασιλοτροφία που έκανες δεν πέτυχε-σχεδόν ποτέ δεν πετυχαίνει πριν τη τρίτη φορά όταν τη κάνεις μόνος-, αν δεν μάθεις τη πρώτη χρονιά το κόψιμο του μελισσιού ή τη βασιλοτροφία ούτε τη δεύτερη, ούτε τη τρίτη, ε τότε μόνο να αγοράσεις σου μένει κι αυτό δεν σου αρέσει γιατί κοστίζει κυρίως στην αυτοπεποίθηση ως μελισσοκόμος αλλά και οικονομικά.

Σε αυτό το σημείο θα φανεί ποιος θα μείνει και ποιος θα τα παρατήσει και το κυριότερο πως θα μείνει αφού ελάχιστοι τα παρατάνε πια, το ''μικρόβιο'' έχει δράσει ήδη...
Εδώ αυτοί που δεν θα καταφέρουν για οποιοδήποτε λόγο να πολλαπλασιάζουν τα μελίσσια τους θα στραφούν στην αγορά για έτοιμα.

Επειδή η αγορά είναι πιο εύκολη συνήθως από τη παραγωγή όσοι είναι πιο ορμητικοί παίρνουν μεγάλη ποσότητα νέων βασιλισσών με τη μία και γίνονται ''μεγαλο-μελισσοκόμοι'' και παράλληλα παίρνουν κι ένα φορτηγό βυτίο για να ταΐζουν τις μέλισσες με σιρόπι.
Το ξεχείλωσα λίγο για να φανεί το αστείο του πράγματος αλλά είναι η ουσία.
Μιλάω για τη περίπτωση του Μελισσοτρόφου, ισχύει σε όλο το κόσμο και μάλιστα αυτή είναι η μεγάλη μερίδα μελισσοκόμων, αυτοί παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα μελιού παγκοσμίως.
Αναλόγως ποιότητας ανθρώπου και συνθηκών γίνονται έμποροι ή μεγαλο-επιχειρηματίες στο τέλος, όπου αυτό που κυριαρχεί είναι το κέρδος. Όχι ότι είναι κακό  απαραιτήτως αυτό, απλά είναι στη λογική του λεγόμενου ''Μπάρμπα-δουλειά'', του απολύτως ορμητικού ανθρώπου που στο τέλος αν δεν προσέξει  από εργατικότατος καταντά άπληστος και ανισόρροπος, λίγοι αυτοί αλλά δακτυλοδεικτούμενοι.

Υπάρχουν κι εκείνοι οι αρκετοί που τα καταφέρουν να πολλαπλασιάζουν τα μελίσσια τους με βασιλοτροφία ή παραδοσιακά κι έτσι θα γίνουν εύκολα είτε βασιλοτρόφοι είτε μεγάλοι παραγωγικοί μελισσοκόμοι εφόσον φτιάξουν μεγάλα μελισσοκομεία ή οργανωθούν σαν νομαδικοί, παράγοντας μέλι υψηλής ποιότητας σε αρκετή ποσότητα, αυτοί μπορεί να γίνουν εξαιρετικά πετυχημένοι διαχωρίζοντας τη θέση τους μέσω της ποιότητας των προϊόντων τους, που έχουν όμως και σε κάποια ποσότητα σαν σωστοί επαγγελματίες.

Υπάρχουν τέλος οι Ερασιτέχνες που για οποιοδήποτε λόγο μένουν στα λίγα και καλά, συνήθως παράγουν το καλύτερο μέλι παγκοσμίως επειδή μπορούν: έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να φροντίζουν ως Ξενοδόχοι περιωπής τις λίγες αλλά υψηλές πελάτισσες τους, σε αντάλλαγμα χρήματα πολλά δεν βγάζουν  από την ποσότητα όμως βγάζουν το πιο περιζήτητο μέλι και προϊόντα κυψέλης που προφανώς πιάνουν και άριστη τιμή το κυριότερο καμιά σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Το μεράκι πληρώνεται αδρά από τους μερακλήδες που μπορούν να το πληρώσουν.

Οι Ερασιτέχνες έχουν τη πολυτέλεια να μην οδηγούνται από το πορτοφόλι τους δηλαδή να μην επιλέγουν με κριτήριο τι θα κοστίσει αυτό που χρησιμοποιούν, [αυτά που ορίζει άμεσα η τσέπη, που  απαιτούνται για να γίνει άμεσα οικονομικά παραγωγικό το κάθε μελίσσι τους φάρμακα, σιρόπια, βανίλιες, γυρήνες και βέβαια τις λεγόμενες επαγγελματικές κυψέλες οδηγεί σαν μονόδρομος στο οικονομικότερο προϊόν στη πληθώρα ]εντέλει για να ξεχωρίσει ο ερασιτέχνης χώνει το χέρι στη τσέπη βαθιά αλλά το πλήθος των μελισσιών του λίγο οπότε δεν γράφει τρελά νούμερα η απόδειξη που παίρνει.
Σε κάθε τομέα οι Ερασιτέχνες βάζουν το καλύτερο δυνατό δηλαδή:  καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη, αλλιώς να καθαρίσεις και να απολυμαίνεις δέκα κυψέλες κι αλλιώς επτακόσιες ή έστω και διακόσιες.
Οι δέκα ή πενήντα μπορούν να είναι ιδιαιτέρως φροντισμένες: καλοβαμένες και  καλοδιατηρημένες ή ακόμα καλύτερα θερμοκυψέλες και να απολυμανθούν με ξύδι ή διάλυμα πρόπολης παραπάνω από μια φορά ετησίως.
Αν χρειαστεί το μελίσσι τροφή θα του δώσουν μέλι και γύρη όχι σιρόπι και  πρωτεϊνούχα . Μπορεί κουμαρόμελο ή μέλι δρυός που δεν έχουν καλή γεύση το ένα πικρό και το άλλο περίεργο και είναι από τα φθηνότερα στην αγορά αλλά άριστα βιολογικώς για τις μέλισσες.
Οι κυψέλες θα είναι σε καλό μέρος  με νερό με καλοφτιαγμένες βάσεις με ήλιο το χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι και σε μέρος επισκέψιμο οπότε τακτοποιημένο έτσι κι αλλιώς, είναι ο λεγόμενος Μελισσόκηπος.

Υπάρχουν τέλος και οι ''ερασιτέχνες'' που είτε δεν φρόντισαν να μάθουν σωστά οπότε κολλάνε σε απορίες ή είναι λίγο φυγόπονοι ή τα φοβούνται ή κάπως τέλος πάντων τους δυσκολεύει όλη αυτή η βαβούρα και η πολυπλοκότητα.
Αυτοί κάποια στιγμή ή θα κάνουν μια επίθεση και θα μεταπηδήσουν σε μια από τις άλλες κατηγορίες ή θα καρκινοβατούν μέχρι να τους αρρωστήσουν και τέλος πάντων να καταλήξουν παρατημένες οι κυψέλες.
Εδώ δένει καλύτερα το εύκολο δεν είναι και προσοδοφόρο.
Αυτοί κάνουν τους μελισσοκόμους και οι μέλισσες κάνουν πως τους δίνουν μέλι.


Τι πρόσοδο έχει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος; 
Καταρχήν επαγγελματίας μελισσοκόμος είναι ποιός;

Επαγγελματίας κατά τη γνώμη μου είναι ο μελισσοκόμος που καταφέρνει να ζει αξιοπρεπώς από την εργασία του που είναι να  παράγει προϊόντα κυψέλης, να τα συσκευάζει και να τα διαθέτει λιανικώς ή και χονδρικώς στους καταναλωτές.


Ο επαγγελματίας παραγωγός έχει όπως όλοι οι επιχειρηματίες ένα κόστος παραγωγής αν αυτό δε το υπερκαλύψει τότε είναι καταδικασμένος επιχειρηματικά.
'Εχει διαπιστωθεί μετά από έρευνα στον Καναδά [ANDRUCHOW,1982] πως το εργατικό κόστος παραγωγής ενός κιλού μελιού φτάνει τα 1,94 δολάρια σε μελισσοκομείο μικρότερο των 10 μελισσιών ενώ είναι 0,31 του δολαρίου [6,25 φορές μικρότερο] σε μελισσοκομείο των 700 μελισσιών.

Επαγγελματίας μελισσοκόμος για το Ελληνικό κράτος σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία είναι όποιος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο δηλαδή κατέχει τουλάχιστον 10 μελίσσια και έχει κάνει έναρξη  στην εφορία, το επιμελητήριο και τον ασφαλιστικό φορέα -ΟΓΑ-.

Τα έξοδα για να κάνεις αυτά τα ελάχιστα που σου ζητάει το κράτος είναι:
1500 ευρώ τα μελίσσια με τις κυψέλες,
κάπου 50 ευρώ σφραγίδα και τιμολόγια,
κάπου 100 ευρώ το επιμελητήριο,
και περίπου 350 ευρώ το εξάμηνο για ΟΓΑ
συν το αντικειμενικό τίμημα της επιχείρησης -Άγνωστο αλλάζει συχνά-
σύνολο 2000 τουλάχιστο

ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ
Το πρώτο σενάριο το παραδοσιακό αυτό που κάνει ο μέσος μελισσοκόμος το είχα αναπτύξει στο άρθρο:
''Είναι εύκολη και επικερδής η μελισσοκομία;''
το θυμίζω ώστε να έχουμε συνολική άποψη

Α.ΣΕΝΑΡΙΟ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ: ΜΕΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

'Ένας αισιόδοξος υπολογίζει έτσι:
Για άμεση απόσβεση σε ένα χρόνο

Ψ=[Υ.Χ].Τ- [Υ.Χ]Κ-[Χ.Η]-Λ

Ας δούμε πόσα μελίσσια σημαίνουν ένα πιθανό εισόδημα Ψ=15000Ε
ΌΠΟΥ
Υ: μέσος όρος επαγγελματικής παραγωγής 13,5 κιλά μέλι τη χρονιά η κυψέλη
Χ: Πλήθος κυψελών

Τ:μέσος όρος πώλησης λιανικής 10 ευρώ το κιλό το μέλι
Κ:μέσος όρος κόστους ερασιτέχνη ανά κιλό μελιού1,5 ευρώ

Η:μέσος όρος αγοράς 150 ευρώ η παραγωγική κυψέλη
Λ:λοιπά έξοδα διάφορα ογα κλπ

ΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΥΠΟ ΒΑΛΟΥΜΕ
Έσοδα 15000 σημαίνουν  1500 κιλά μέλι
συν το ποσό για τα έξοδα 1500 κιλά με 13,5 η μία
μας κάνουν 112 κυψέλες άριστες
κόστος αγοράς τους  16800-ξύλινες επαγγελματικές-

συν τα έξοδα εργατικού κόστους 1500 επί 1,5 μας κάνει 2250 ευρώ
2250ε σημαίνουν 1/7 για τα έξοδα αγοράς και διατήρησης κυψέλης

άρα για κάθε εφτά κυψέλες εσόδου έχουμε μια για τα έξοδα
επομένως επιπλέον 16 κυψέλες άριστες

συν 700 του ΟΓΑ
συν 50 του Επιμελητηρίου
750 ε σημαίνουν 1/20 για τα έξοδα 6 κυψέλες άριστες

συν εφορία-άγνωστες οι βουλές των κυρίων- βάλτε άλλες 10 κυψέλες άριστες  να είστε μέσα

για να έχει ένας άριστος παραγωγός μελιού πιθανά έσοδα σε άριστη παραγωγική χρονιά 15000 ευρώ
πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 144 κυψέλες άριστες
Αυτά ισχύουν για όσους παράγουν μέλι σαν κύριο προιόν


Όμως οι βασικοί τομείς εργασίας του Έλληνα επαγγελματία μελισσοκόμου είναι:

  • να παράγει όσο περισσότερα προϊόντα κυψέλης μπορεί, δηλαδή:

Μέλι, κερί, κηρήθρα μελιού, γύρη, πρόπολη, σμήνη, βασίλισσες, βασιλικό πολτό, δηλητήριο μέλισσας
αλλά και

  • να τα συσκευάζει [σε συσκευαστήριο δικό του ή ξένο]
  • να τα επεξεργάζεται πρωτογενώς και σε συνδυασμούς με άλλες ειδικότητες να τους προσδίδει προστιθέμενη αξία.

πχ  το κερί με το λάδι δίνει κεραλοιφή,[ με φαρμακοποιό]
το κερί το λάδι και τη πρόπολη προπαλοιφή,

το κερί χυτευμένο σε καλούπι δίνει τη κηρήθρα κτισίματος 1ε το κομμάτι
το κερί, το μέλι, η πρόπολη, το λάδι και η αλισίβα δίνουν ακριβά σαπούνια.[σαπωνοποιό]

το δηλητήριο είναι το πιο ακριβό υλικό της κυψέλης διατίθεται σε φαρμακευτικές εταιρίες που το χρυσοπληρώνουν.


  •  να τα διαθέτει λιανικώς ή και χονδρικώς στους καταναλωτές.
Αν  αυτούς τους τομείς τους παρακάμψει ο μελισσοκόμος   δεν μπορεί να ζήσει από την μελισσοκομική εργασία του.
Αν αντιθέτως εξοπλιστεί για αυτές με εργαλεία γνώση και συνεργάτες θα γίνει από απλά προσοδοφόρα έως πολύ προσοδοφόρα.

Είναι πολλοί οι παραγωγοί εξαιρετικών προϊόντων κυψέλης σε ποιότητα και ποσότητα που τα προϊόντα τους δεν τα διακινούν οι ίδιοι και δεν τα συσκευάζουν οι ίδιοι.

Για να καταφέρουν με το ελάχιστο αναλογικά έσοδο που παίρνουν χονδρικώς να έχουν το ίδιο εισόδημα λειτουργούν σε υπερβολικά μεγάλο νούμερο κυψελών  με όλη τη φθορά που αυτό σημαίνει, καταντούν έτσι δούλοι κι όχι εργαζόμενοι οπότε πέφτουν στην παγίδα να πάρουν βοηθούς έτσι ότι κέρδος μένει πάει στους βοηθούς.
Η συνεργασία με τον έμπορο ή με συνεταιρισμό έχει νόημα αν οι τιμές που δίνουν είναι συμφέρουσες.
Αυτοί που παίρνουν πολύ χαμηλές τιμές δεν καταφέρνουν να ζήσουν από την εργασία τους αφού το κέρδος τους πάει στον έμπορο.
Άλλο παραγωγή κι άλλο κέρδος.Όποιος βγάζει πολλά και καλά προϊόντα δεν σημαίνει ότι και τα πουλάει ώστε να κερδίσει.Το κέρδος προκύπτει από τις πωλήσεις.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από τη μελισσοκομία διαθέτοντας και συσκευάζοντας τα προϊόντα των πρώτων χωρίς να παράγουν ούτε ένα κιλό μέλι. Ούτε αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι  επαγγελματίες έμποροι.

Υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν αρκετά χρήματα από το εμπόριο μελισσοκομικών προϊόντων που αγοράζουν από φίλους μελισσοκόμους κι από ένα μέρος -το μεγαλύτερο- δικών τους προϊόντων. Αυτοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι και μάλιστα πολύ πετυχημένοι αφού γνωρίζοντας σε βάθος το προϊόν γίνονται άριστοι πωλητές του βοηθώντας κι εκείνους τους συναδέλφους τους που δεν τα καταφέρνουν στις πωλήσεις έχοντας όφελος κοινό στη συνεργασία τους αυτή.

Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ο τύπος συνεργασίας είναι ο πιο θεαματικά αποτελεσματικός για όλους τους συνεργάτες αφού στηρίζεται σε σχέση φιλική και εμπιστοσύνης και επομένως δικαιοσύνης ευθής εξαρχής. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα συνεταιρισμό και σε καμιά συνεργασία εμπόρου με παραγωγό που δεν έχουν αυτό το στοιχείο.

Όταν είναι εξαιρετικά πετυχημένη -και μόνο τότε- η μελισσοκομική επιχείρηση δηλαδή όταν ξεπεράσει όλους τους εχθρούς της μέλισσας ο επιχειρηματίας και παράγει μια ποσότητα προϊόντος, έχει να παλέψει για τη διάθεση του προϊόντος του στο κοινό σε καλή τιμή, έχει να παλέψει με την αγορά δηλαδή.
Όσοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βγάλουν πολύ σε ποσότητα και εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και ταυτόχρονα να το συσκευάσουν σε εξαιρετικής ομορφιάς και ποιότητας συσκευασίες και να το διαθέσουν έτσι λιανικώς οι ίδιοι, δεν έχουν κανένα όφελος από αυτή τους την εξαιρετικά επίπονη εργασία ή μόνη εναλλακτική είναι να έχουν τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών.

Οι βασικότερες δυσκολίες της μελισσοκομίας:
Το μέγεθος του κεφαλαίου για να γίνει σωστά η δουλειά του παραγωγού είναι  υψηλό,
αλλά μπορεί κανείς να κάνει το μελισσοκόμο και με ελάχιστα εργαλεία 
θα έχει όμως τεράστια απώλεια προϊόντος πιθανά και κακή ποιότητα.
Η καλύτερη λύση είναι κάπου ανάμεσα δηλαδή αναλόγως το φόρτο εργασίας και τα εργαλεία.

Για ερασιτεχνική  ενασχόληση η μελισσοκομία έχει ενδιαφέρον και  μπορεί να ξεκινήσει κανείς με 5-6 κυψέλες και μερικά  ψευτοεργαλεία:

1.στολή, γάντια, άρβυλα, καπνιστήρι, εργαλείο πλαισίων[ ή κατσαβίδια] ο τρύγος γίνεται χαλώντας τις κηρήθρες και στύβοντας  με το χέρι.
η απώλεια μελιού είναι τεράστια και το ίδιο ισχύει για το κερί.

2.ένα χτένι απολεπίσματος, μια λεκάνη απολέπισης και ένα χειροκίνητο φυγοκεντρικό, ένα μαχαίρι μακρύ, καθώς και το αυτοκίνητο του, τη κουζίνα του, ή ένα καθαρό χώρο στην αποθήκη του.
 δηλαδή με ένα κεφάλαιο της τάξης των 1500 ευρώ μπορεί να κάνει τη δουλειά του δηλαδή να μάθει και να μαζεύει το μέλι  που θα φάει η οικογένεια του και κάποιοι λίγοι φίλοι αλλά να μαζεύει τη πρόπολη του με μερικές σίτες τη γύρη του με μερικές γυρεοπαγίδες, τη κηρήθρα του,
αν μάθει δε τη βασιλοτροφεία μπορεί να μαζεύει βασιλικό πολτό παραδοσιακά χωρίς εργαλεία αλλά να φτιάχνει και τις βασίλισσες του.Οπότε και σμήνη μπορεί να πουλήσει και βασίλισσες.
Ακόμη και με τόσο λίγα μελίσσια αν οργανωθεί κανείς και μάθει καλά μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημα του από το χόμπι του με τη λογική που βάζουμε το  κήπο μας για να τρώμε αγνά προϊόντα και να δίνουμε το περίσσευμα.

Μπορεί να προσπαθήσει να γίνει επαγγελματίας ανεβάζοντας σιγά σιγά το κεφάλαιο του το ζωικό, γνωστικό και τις υποδομές του εκτός από το κεφάλαιο αλλάζει και τους ρυθμούς και τα ωράρια και προφανώς τη νοοτροπία.Ή κάνει σωστές δουλειές ή καταστρέφει και το λίγο που είχε.

Το να γίνεις επαγγελματίας απαιτεί τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που πάνε πέρα από το  κεφάλαιο-χρήματα γνώσεις εργαλεία- που μπορείς να διαθέσεις .

Για επαγγελματική εργασία είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει κανείς να ζει αξιοπρεπώς από αυτή χωρίς ένα αρκετά μεγάλο διαθέσιμο κεφάλαιο της τάξης των 50.000 - 200.000 αφού απαιτείται για την υποστήριξη 150 κυψελών:
χώρος αποθήκη εργαστήριο και υποδοχής πώλησης,
όχημα μικρό  με συρόμενη καρότσα ή  φορτηγό.
μηχανήματα βασικά: φυγοκεντρικό, απολεπιστικό, δοχείο θερμαινόμενο , δοχείο αποθήκευσης και κατανομής μελιού, αντλία μελιού,
μια ή δύο εκατοντάδες ορόφων  και άλλων εξαρτημάτων κυψέλης με κάποιες χιλιάδες πλαίσια,
ψυγειοκαταψύκτη κοντεινερ για να  προστατεύεις και αποθηκεύεις τις κτισμένες κηρήθρες
συσκευαστήριο  των διαφόρων προϊόντων
και πιθανά ένα πλήρες μικρό εργαστήριο ξυλουργικών εργασιών για συντηρήσεις του εξοπλισμού.

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Θεωρώ ότι καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσει κανείς σταδιακά την ανάπτυξη του σε όλα τα επίπεδα καλύπτοντας τα πολύ ακριβά εργαλεία που σπανίως θα χρησιμοποιεί μέσω εξωτερικών συνεργατών όπως ακριβώς γίνεται με τα ελαιοτριβεία που όλοι κάνουν το καρπό λάδι χωρίς να διαθέτουν τα μηχανήματα οι ίδιοι.Αρκεί να βρούν το μεγαλύτερο και καλύτερο συνεργάτη της περιοχής τους και να μιλήσουν για το τι θα τους χρεώνει και πότε θα γίνεται η συνεργασία τους αυτή.
Αυτά είναι:

  • μεγάλο απολεπιστήριο- φυγοκεντρικό, φιλτράρισμα και θέρμανση μελιού 
  • συσκευαστήριο τυποποίησης και ελέγχου: μελιού,γύρης,κηρήθρας,και βασιλικού πολτού
  • ψυγείο καταψύκτη κοντέινερ για να φυλάει τις κτισμένες κυψέλες, χρειάζεται απαραιτήτως στους μελισσοκόμους νομαδικής μελισσοκομίας.




Β.ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ:
ΒΑΣΙΛΙΣΣΟΠΑΡΑΓΩΓΌΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
Στο παραδοσιακό σενάριο έχουμε εισόδημα 15000 προσθέτουμε εισόδημα με γνώση και κάποια εργαλεία.
Αυτό σημαίνει εντατικοποίηση εργασίας και παραγωγής αλλά και διεύρυνση της, περισσότερα είδη από το ίδιο ζωικό κεφάλαιο πάντα 150 σμήνη.
ΜΕΛΙ-ΚΗΡΗΘΡΑ ΜΕΛΙΟΥ

  • Αντί να παράγουμε μέλι με ξύλινο εξοπλισμό να παράγουμε με θερμοκυψέλες και πλαστικά πλαίσια.

Αυτό από μόνο του μας γλυτώνει από καταναλώσεις το χειμώνα, αρρώστιες των σμηνών και συντηρήσεις εξοπλισμού.
-Μην ξεχνάμε οι Φινλανδοί με αυτό το σύστημα έχουν τετραπλάσια παραγωγή εμείς ας πετύχουμε διπλασιασμό αρα τα 15000 γίνονται 30000-
ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ-ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

  • αντί για πλαίσια απλά, χρήση πλαισιοκηρήθρας για τη παραγωγή κηρήθρας μελιού έτοιμης για τυποποίηση συσκευασία.
  • Αντί για παραδοσιακή βασιλοτροφία με την επένδυση  στο εξής σύστημα: 

Δύο σειρές ΕΖΙ -πλήρη σύνολα με αντλία- κόστος 2000ε
Εργασία αρκετή για παραγωγή 2-5 κιλά βασιλικό πολτό σε διάστημα 40-60 ημερών
ο βασιλικός πολτός πουλιέται αν δεν κάνω λάθος
25 ευρώ το μπουκαλάκι των 50γρ άρα 500ε το κιλό
 άρα στη περίπτωση των 2 κιλών 1000ε κέρδος και στην δεύτερη των 5 κιλών 2500ε κάνουμε απόσβεση και μας μένουν πεντακόσια κέρδος από τη πρώτη φορά και θα τα έχουμε μια ζωή.


  • Αντί για αγορά βασιλισσών Παραγωγή βασιλισσών για το μελισσοκομείο και για παραγγελίες. Κοστίζουν 15ευρώ έκαστη 150.15=2250 αντί να τα πληρώνουμε μας μένουν και επιπλέον όσες πουλήσουμε μας μένουν.
ΓΥΡΗ
  • Αντί να αγοράζουμε γύρη για το χειμώνα συλλέγουμε και αυτό γίνεται με γυρεοπαγίδες Γυρεοπαγίδες κόστος αγοράς 8.70 .144=1253

συλλογή γύρης απο 144 κυψέλες δίνουν:
1,5 κιλό την εβδομάδα για περίπου 4 εβδομάδες σύνολο 4-6 κιλά κάθε κυψέλη
σύνολο παραγωγής 144. 4= 576 κιλά
τα 500 γραμμάρια 20 ευρώ άρα το κιλό 40.Αξία παραγωγής 576.40=21.440
ΚΕΡΙ
Αντί να αγοράζουμε φύλλα τυπωμένης κηρήθρας κτισίματος φτιάχνουμε δίνοντας προστιθέμενη αξία στο κερί μας που είναι σίγουρα καθαρό.
Το κερί των απολεπισμάτων το βάζουμε στον
Ηλιακό κηροτήκτη κόστος αγοράς: 320,00 € [από beeshop]

Το κόστος των καλουπιών σιλικόνης φαίνεται στο κατάλογο παρακάτω
καλούπια σιλικόνης κηρήθρας
Καλούπι Σιλικόνης Langstroth                                                        90€
420 x 202 mm
Kαλούπι σιλικόνης χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας σε διάσταση πλαισίου Langstroth.

Καλούπι Σιλικόνης Langstroth +                                                   100€
420 x 230 mm
Καλούπι σιλικόνης χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας 3 εκ μεγαλύτερη από Langstroth.

Καλούπι Σιλικόνης Langstroth Μικρά Κελιά 4,9                            140€
420 x 202 mm
Καλούπι σιλικόνης με μικρά κελιά (κατά των varroa) χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας.

Καλούπι Σιλικόνης Langstroth Κηφηνοκέλια                              140€
420 x 202 mm
Καλούπι σιλικόνης κηφηνοκέλια (κατά των varroa) χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας

Καλούπι Σιλικόνης Dadant                                                              120€
420 x 270 mm                      
Καλούπι σιλικόνης χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας σε διάσταση πλαισίου Dadant.

Το κάθε φύλο κεριού  πουλιέται 1 ευρώ περίπου εμείς χρειαζόμαστε με 144 κυψέλες με 20 πλαίσια η κάθε μία [10 γεμάτα και 10 άδεια] 2880 φύλλα κηρήθρας χρειαζόμαστε εμείς άρα κερδίζουμε την αξία τους 2880ε κι ότι περισσεύει το πουλάμε.
Κάνουμε άμεσα απόσβεση και μας μένει κέρδος  2880-[320+140=]460=2420ε

ΠΡΟΠΟΛΗ
Η πρόπολη είναι ένα ακόμη πολύτιμο προϊόν της κυψέλης βγαίνει εύκολα με σίτες  που εφαρμόζουμε πανω πάνω στη κυψέλη κόστους 2.5ε

αρα με κόστος 144.2,5=360Ε
Μπορούμε να μαζέψουμε μέχρι 50 γραμμάρια από κάθε κυψέλη
7.2 κιλά καθαρή πρόπολη με 100ε το κιλό έχουμε έσοδο 720ε 
αν μάλιστα τη μετατρέψουμε σε σκόνη και τη κάνουμε βάμμα φτάνει τα 4 ευρώ το μπουκαλάκι 1οz

Στο εκσυγχρονισμένο σενάριο έχουμε:
15000 από μέλι αν έστω διπλασιάσουμε τη παραγωγή μας χοντρικά έχουμε:
30000
αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα
2500 ο βασιλικός πολτός
2250 οι βασίλισσες που δεν πληρώσαμε -συν ότι πουλήσουμε-
21440 η γύρη που δεν αγοράσαμε και πουλήσαμε
2880 οι τυπωμένες κηρήθρες -συν ότι πουλήσουμε
720 η πρόπολη ωμή

σύνολο 59790ε
Όλα αυτά που είδαμε μπορούν να είναι η εργασία ενός ατόμου και πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω να κάνουμε.

Αν προσθέσουμε και τα προϊόντα όπου μπορούμε να συνδυάσουμε με άλλα προϊόντα μας αυξάνοντας τη προστιθέμενη αξία τους όπως σε σαπούνια κρέμες-αλοιφές
π.χ.Η κεραλοιφή 35γρ πουλιέται 10ευρώ


ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΎΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ:
το πολυτιμότερο προϊόν της κυψέλης το δηλητήριο των μελισσών που το πουλάμε με συμβόλαιο σε φαρμακευτική εταιρία έχουμε ...σοβαρή αύξηση.

Η τιμή του είναι -κρατηθείτε παρακαλώ:  30.000 -300.000 δολάρια το κιλό!!!.

Είναι συμπερασματικά μια δημιουργική αλλά απαιτητική εργασία, απαιτεί για να γίνει κανείς σωστός επαγγελματίας όχι μεγάλο κεφάλαιο αλλά σε γνώσεις και εμπειρία.

Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να συγκεντρώσει το κεφάλαιο του εξελισσόμενος σιγά σιγά, ξεκινώντας ερασιτεχνικά και με ελάχιστο κεφάλαιο.

Πράγμα που είναι και η επιδίωξη και του παρόντος ιστολογίου.


2 σχόλια:

mateo είπε...

Αγαπητε συναδελφε ειναι η τριτη φορα
που διαβαζω αυτην σου την αναρτηση
(και δεν τελειωσα)Μιλας απλα και
κατανοητα, χωρις αυτο ομως να σε
εμποδιζη να μπης σε βαθος και να
αναλυσης να ξετιναξης θαλεγα το
θεμα.Δεν εχω προτασεις γιατι οι γνωσεις μου ειναι λιγωτερες.
τωρα δεν μου μενει αλλο απο το να
σκεφτω τι ειναι καλυτερο για μενα
και συμφωνα με τις λογικες σου
αναλυσεις να πραξω.
Ευχαριστω πολυ.
Ματθαιος Γρηγορακης

Υ.Γ Καλη Χρονια Καλη υγεια

Νίκος Δ.Ε. Καββαδάς είπε...

Χρόνια καλά και καλά πολλά Ματθαίο, σε ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο.
Σε προτρέπω να μπεις στο κόσμο της μελισσοκομίας κι όχι μόνο, σε όλο το παραγωγικό κόσμο, βάλε κήπο, έχε κάποια λίγα ζώα αν μπορείς ίσως κοτόπουλα,ψάρευε από στεριά ή θάλασσα, εξασφάλισε πόσιμο και ποτιστικό νερό για τις δραστηριότητες σου απεξαρτήσου ενεργειακά διατροφικά και οικονομικά. Όχι να αποκοπείς απλά να μην εξαρτάσαι, αυτό από μόνο του σημαίνει σοβαρές επενδύσεις που όμως έχουν εξασφαλισμένο κέρδος σε πολλά επίπεδα.Το κυριότερο έτσι αποκτάς παραγωγική τεχνογνωσία για σένα και την οικογένεια σου και βέβαια τα προιόντα των κόπων σου.
Η επαγγελματική παραγωγική τεχνογνωσία είναι σοβαρή επιλογή και έπεται.Απαιτεί σπουδή σε σχολή , μαθητεία και εξάσκηση σε επαγγελματία για να πάρεις σωστή σειρά στη δουλειά. Καλή σου πρόοδο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ
Το φηφιακό βιβλίο για την αριθμητική και τη γεωμετρία

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

Τα βασικά (36) εργαλεία (33) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ (23) ΒΙΝΤΕΟ (20) έξυπνα κόλπα (18) κυψέλη (16) μελισσοκομική ιστορία (16) ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (15) ανακοινώσεις (14) αυτοπροστασία (12) ΚΟΦΙΝΕΛΟ (11) SKEP (10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (10) το σύστημα μου (10) κατασκευές (9) οδηγίες (9) ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ (8) απόψεις (8) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (7) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ (7) ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (7) Συσκευασίες μελιού (7) βιβλία (7) κυψελη (7) παραδοσιακή μελισσοκομία (7) Μελισσοκομική Πρακτική (6) κυψέλη άμστελ (6) περιβάλλον (6) συσκευασίες (6) το μελισσοκομείο μου (6) Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΝ ΕΜΠΕΥΣΗ (5) ΚΥΨΕΛΗ ΚΟΡΜΟΣ (5) βασιλικός πολτός (5) οικειακή διατροφική αυτάρκεια (5) παράξενα (5) συσκευασία (5) φυσική ζωή (5) 1.ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) ΓΥΡΗ (4) Γερμανική μελισσοκομεία (4) Ελληνική σοφία (4) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ (4) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (4) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (4) ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (4) αποφθέγματα (4) δράσεις (4) εχθροί της μέλισσας (4) κοινωνία (4) νομικά θέματα (4) πολιτική (4) σκέψεις (4) το εργαστήρι του βασιλοτρόφου (4) ¨ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ (3) ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (3) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (3) Ελλάδα (3) ΙΣΤΟΡΙΑ (3) ΚΟΣΜΗΜΑ (3) ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΗΣ (3) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (3) ΠΡΟΠΟΛΗ (3) Πρόσωπα της Ελληνικής μελισσοκομίας (3) ΤΟΠΙΑ (3) ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (3) ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (3) ανέκδοτο (3) βότανα (3) διεθνώς (3) ιστοσελίδες μελισσοκομίας (3) μεταλλαγμένα (3) μεταφορικό μέσο μελισσοκόμων (3) πλαστική κυψέλη (3) προιόντα (3) TOP BAR (2) ΑΝΑΣΤΟΜΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΒΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (2) ΒΟΤΑΝΑ (2) ΓΕΩΡΓΙΑ (2) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (2) Δημήτρης Καρακούσης (2) ΕΚΘΕΣΕΙΣ (2) ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (2) ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ (2) ΕΞΥΠΝΑ ΚΟΛΠΑ (2) Ηλεκτρονικό κατάστημα (2) Ημερολόγιο εμπειριών (2) ΚΗΦΗΝΑΣ (2) ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ (2) Λευκάδα (2) ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (2) ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ (2) Μύθοι Αισώπου (2) ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ (2) ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (2) ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ (2) ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (2) ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ (2) Πρόσωπα (2) Πρόσωπα της διεθνούς μελισσοκομίας (2) ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ (2) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (2) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (2) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (2) αλυσοπρίονο (2) βαρρόα (2) βιολογία (2) δηλητήριο μέλισσας (2) διαγωνισμοί (2) ενεργειακή αυτάρκεια (2) ενημέρωση (2) επιστήμη (2) ετήσιος απολογισμός (2) ευτράπελα (2) η μέλισσα (2) ιδιοκατασκευές (2) κοφίνια (2) κυψέλες (2) κυψέλη Αργώ (2) κυψέλη ανάστομη-τοπ μπαρ- (2) μελισσοκομική επιθεώρηση (2) νομοθεσία μελισσοκομίας (2) πλαστική κυψέλη Νικοτπλαστ (2) προμηθευτές (2) στατιστικά στοιχεία (2) τα προϊόντα μου (2) τιμές (2) τρύγος (2) υδρόμελο (2) φυλές μέλισσας (2) φυτά (2) Aσθένειες του μελισσιού (1) Huber Francois (1) Α (1) ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1) ΑΓΡΟΤΟΣΠΙΤΟ (1) ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (1) ΑΝΤΛΙΑ ΚΡΙΟΣ (1) ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ (1) ΑΣΦΑΛΕΙΑ (1) ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ (1) Αστείο (1) ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ (1) ΒΑΡΕΛΙ (1) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1) Βαρροική ακαρίαση (1) Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ (1) ΔΙΕΘΝΩΣ (1) Διατροφή (1) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1) ΕΛΙΑ (1) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ (1) ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (1) ΕΞΥΠΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ (1) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ (1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ (1) ΕΡΓΑΤΡΙΑ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1) ΕΧΡ (1) Επικαιρότητα (1) Εργάτης πεύκου (1) ΖΑΧΑΡΟΖΥΜΑΡΟ (1) ΖΟΜΠΥ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (1) ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ (1) Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (1) Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ (1) Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ (1) Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΜΟΥ (1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ (1) ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ ΒΕΕΒΟΧ (1) ΘΥΡΙΔΑ (1) Θερμοβάρ (1) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (1) ΚΌΣΜΗΜΑ (1) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ (1) ΚΕΡΙ (1) ΚΗΡΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ (1) ΚΟΤΕΤΣΙ (1) ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΟΜΠ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΚΤΙΣΤΗ (1) ΚΥΨΕΛΗ ΠΗΛΙΝΗ (1) Κωστας Χαραλάς (1) ΛΙΩΣΙΜΟ ΚΕΡΙΟΥ (1) ΜΑΚΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΣΚΕΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΟΥΛΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ (1) ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (1) ΜΕΞΙΚΟ (1) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΥΨΕΛΗΣ (1) ΜΥΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΡΩΕΣ (1) ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ (1) Μανίκης (1) Μελίσσια κι άνθρωπος (1) Μελίχρυσος (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΝΤΑΝΤΑΝΤ (1) Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΟΡΕΣΤΑΔΑ (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (1) ΠΑΡΑΣΙΤΑ (1) ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΗΛΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΘΕΤΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΥΨΕΛΗ APIMAYE (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΈΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ (1) ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΤΕΚΝΟΣΕΤ (1) ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗ (1) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ (1) ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ (1) Περιοδικά μελισσοκομίας (1) ΡΟΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΛΟΙ (1) ΣΕΡΣΕΝΙΑ (1) ΣΙΚΕΛΙΑ (1) ΣΤΕΝΣΙΛ (1) ΣΤΟΧΟΙ (1) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1) ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (1) ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΠΑΛΟΙΦΗΣ (1) ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΕΝΤΕΡ (1) ΣΦΗΚΕΣ (1) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΑΙΝΙΕΣ (1) ΤΑΜΠΕΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ (1) ΤΑΜΠΕΛΙΤΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΥ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ-ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ- (1) ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (1) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΦΕΣΜΟΥ ΣΕ ΚΥΨΕΛΗ (1) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΥΛΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ (1) ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΑΣ (1) ΥΠΟΔΟΜΗ (1) ΥΨΕΛΙ (1) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ (1) ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ (1) ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ (1) ΦΟΡΗΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ (1) ΦΩΛΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ (1) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΌΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΤΗΓΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (1) ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΡΙ (1) ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ (1) ανακαλύψεις (1) αρρώστιες (1) ασκοσφαίρωση (1) ασφάλεια (1) βαμβακίαση πεύκου (1) βασιλισσοκελιά (1) βιολογική μελισσοκομία (1) βιοποικιλοτητα και απειλές (1) γλυκά (1) διατροφικά σκάνδαλα (1) εγκλωβισμός βασίλισσας (1) εκθέσεις-συνέδρια (1) εκλογές (1) εντατική γεωρία (1) εξ (1) επίκαιρα (1) εργαστήριο μελισσοκομικό (1) η μελισσοκομία (1) η παριζιάνικη κυψέλη (1) καθαρισμός εργαλείων (1) καυσιμο νερό (1) κινηματογράφος (1) κυψέλη επίδειξης Οντάριο (1) κυψελίδιο (1) κόψιμο μελισσιού (1) μέλισσα και περιβάλλον (1) μήνας του μέλιτος (1) μελισσοκομική ορολογία (1) μελισσοκομική χλωρίδα (1) μελισσοφάγος (1) μελιτογόνα έντομα (1) μελόκρασο (1) μικρό εργαστήρι της μέλισσας (1) μινιμαλιστική κυψέλη (1) μοντέλο πρόγνωσης μελιτοεκκρίσεων (1) μύγες και μέλι (1) νέοι μελισσοκόμοι (1) νομαδική κυψέλη (1) νοσεμίαση (1) ο επιγειος παράδεισος (1) οι τροφοδότες μου (1) οικονομία (1) παράσιτα (1) πελίτι (1) πλαστική κυψέλη beehive (1) πλαστική κυψέλη Τεκνοσέτ (1) ποιότητα (1) προιόντα κυψέλης (1) σερσένι (1) σκαθάρι (1) συνταγές με μέλι (1) συνταγή ζαχαροζύμαρου (1) σφήκα (1) σύστημα Αριστέας (1) τα προϊόντα της μέλισσας (1) ταυτοποίηση (1) τιμοκατάλογος Ελληνικός (1) το εργαστήριο μου (1) τσιμεντένια κυψέλη:Μέλοικος (1) φαρμακείο σπιτιού (1) φουτουριστική κυψέλη (1) φυσική καλλιέργεια (1) φωτογραφία (1)

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι

Η ευτυχία του να είσαι Έλληνας και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση του πλήρους έργου